Ridning för funktionshindrade

Örestads Ryttaresällskap började bedriva ridning för funktionshindrade för ca 20 år sedan. Från en försiktig början har vi i dag ca 50 aktiva ryttare. Under veckorna har vi 5 fasta grupper med 3-6 ryttare/grupp, i dessa grupper finns det en handfull ryttare som har börjat tävla på våra interna tävlingar i både dressyr och hoppning.
Vi har även en del ryttare som rider individuellt.

ÖRS anläggning är HK anpassad med bla asfaltsgångar runt anläggningen så att man lätt tar sig fram med rullstol. Lättillgängliga toaletter, ramp och lift inne i ridhuset, hiss som tar ryttarna upp till cafeterian där man har utsikt över båda våra ridhus.

Det är 2 instruktörer som arbetar med verksamheten, samtliga har genomgått Sv. Ridsportförbundets HK ledarutbildning steg 1 och 2, de är även utbildade ridinstruktörer och har mångårig erfarenhet.

Vi har ca 8 st hästar/ponnyer som vi använder, ett par av dessa är duktiga voltigehästar, resterande är främst lite äldre lektionshästar som fungerar mycket bra.

Här skolas Kalif in när det gäller användningen av liften; i selen Christina Ingvarsson, hjälpare Ingrid Karlström båda från Vuxenhabiliteringen Sydväst.

Hissen och andra hjälpmedel

Örestads Ryttaresällskap har satsat på på att bygga en hiss för att underlätta för rullstolsburna och andra rörelsehindrade att ta sig upp i cafeterian med utsikt över våra två ridhus.

I Lilla ridhuset finns det också en ramp som ger rörelsehindrade möjlighet att komma upp till en plattform i ridhusbarriären och därifrån upp på hästryggen.

Med speciella tandemsadlar kan vissa elever som behöver extra hjälp rida tillsammans med sin ridlärare/ledsagare.