Voltigesektionen

ÖRS VOLTIGE - TRÄNAR MED GLÄDJE!

Vi är en förening som jobbar för att alla skall få vara med och träna och framför allt ha kul tillsammans. Då verksamheten bedrivs på en ridskola hyr vi hästar och lokaler av dem, terminsavgiften går oavkortat till dessa kostnader. Hästarna vi använder oss av går som både ridskolehästar och voltigehästar. Det är inte alla träningstillfällen då vi har häst. Voltige är en sport med mycket fysträning för att klara av att utföra gymnastikövningar på hästryggen i skritt eller galopp. Därför behövs det även en hel del träning på bock innan man kan gå upp och träna på hästen. Voltige är en lagsport som kräver mycket träning med hög närvaro. Man kan jämföra voltige med ett pussel, fattas en person på träningen, fattas det en bit i pusslet och man kan inte göra alla övningar fullt ut. Därför hoppas vi att ni förstår vikten av att vara på träningarna. Har man missat många träningstillfällen är det upp till tränaren att besluta om man får vara med och tävla.


Ideell förening:

Då voltigesektionen är en helt ideell förening är vi väldigt tacksamma för all hjälp vi kan få. Vi i styrelsen gör allt gratis och på vår fritid. Detta för att våra barn skall ha någonstans att träna voltige. Vår enda inkomstkälla är cafeterian på lördagar. I voltigen ingår det att man som förälder förbinder sig att stå i caféet en eller två gånger per termin (beroende på hur många dagar i veckan barnet tränar). De pengar vi får in i caféet går till transport av häst vid tävlingar, betalning till våra tränare, linförare och hästskötare. Även inköp av dräkter till tävlingar. Bekosta domare vid våra hemmatävlingar mm.
Information om voltigens lördagscafé, läs här...

Avgifter:

Utöver terminsavgiften tillkommer det några fler kostnader när man tränar voltige och tävlar. Inför varje år måste en tävlingslicens lösas. Denna ligger någonstans mellan 250 - 1 600 kr beroende på vilken nivå och ålder man befinner sig på. Utöver detta tillkommer en startavgift på 200 - 250 kr inför varje tävling man deltar i. Denna summan går till arrangerande klubb.
Vid träning kostar det 120 kr per träningstillfälle oavsett det är häst eller ponny ni tränar med.

Tävlingar:

Under terminen blir det en del tävlingar. Vi har en hemmatävling på ÖRS varje termin. Då måste minst en förälder per voltigör komma och hjälpa till. Dagen innan tävlingen behövs det folk som tvättar staket, ställer iordning staket, domarbord, fixar i caféet, m.m. Om vi är många som hjälps åt går det snabbt och alla kan få komma hem i rimlig tid. På tävlingsdagen behövs det folk som står i caféet, dörrvakter, någon som grillar, någon som lagar mat till voltigörer och funktionärer (ni får givetvis betalt för vad ni handlat), krattare, sjukvårdsansvarig, domarsekreterare, poängräknare, musikmaster m.m. Det är en lång men rolig dag. Vi hoppas att många hjälper till så vi kan genomföra vår populära tävling, utan hjälp klarar vi inte av att hålla någon tävling. Vi ber även nu att alla bakar (eller köper) något och tar med till försäljning i caféet på tävlingsdagen. Inkomsten härifrån går till våra voltigörer.

När man fyllt 14 år måste grönt kort lösas för att få tävla. För yngre barn gäller tränarens gröna kort. Man kan ta kortet det år man fyller 13 år, ridskolan anordnar kurser på våren. Om inte ÖRS kurstid passar kan man via ridsportsförbundets hemsida hitta alternativa tider, men då på någon annan plats.

Preliminära tävlingsdatum 2020 för Sydserien, se under tävling/voltigetävlingar

Bortatävlingar:

Här behöver vi hjälp med skjuts till barnen. Har man inte möjlighet att köra själv så är vi tacksamma att ni hör av er i god tid så vi kan planera skjuts i någons bil. Fast givetvis är det roligast om ni föräldrar är med och hejar på våra voltigörer. Oftast är det tidiga morgnar då det behövs tid för att sätta upp håret och träna/värma upp innan tävlingen.

Vid bortatävling behöver vi också en lagförälder per lag. Denna förälders uppgift är att se till att lagets dräkter packas ner och kommer tillbaka till ÖRS. Detta är viktigt då lagets tränare också tävlar och därför inte har möjlighet att ta den uppgiften. 

Efter varje tävling ska lastbil/transport som använts till hästarna städas vid urlastning. Lagen turas om att ansvara för detta enligt ett rullande schema.

Träning/kläder:

När man tränar voltige vill vi att man ha mjuka rörliga gymnastikkläder, gärna lager på lager då det ofta är kallt, och ett par gymnastikskor på fötterna. När man tränar på bock och häst måste man ha mjuka voltigeskor, det finns till försäljning hos oss. I stallet är det hjälmtvång för alla under 15 år, därför måste hjälm alltid vara med på träningarna. Oftast har man inte hjälm på hästen, det är tränarna som bestämmer när den ska användas. När vi tävlar tillkommer det att man behöver köpa fleecejacka, mjukisbyxor och pikétröja med Örestads voltige tryck på. Detta för att vara enhetliga på tävling.

Under träningen är endast voltigörerna, linförare, tränare och hästskötare tillåtna att vara inne i ridhuset/blå rummet. Då vi tränar på hästar krävs det att man är tyst på läktaren så att hästen inte blir skrämd. En skrämd kan leda till skador på  både voltigören och hästen. Detta måste respekteras, annars måste man gå ut. Det finns en cafeteria där man kan titta på träningen. Tyvärr är den inte öppen så något kan inhandlas på söndagar, men det går att sitta där ändå.

Vid sjukdom/frånvaro:

Vid sjukdom och frånvaro skall den aktive alltid meddela detta så fort man vet att man inte kan komma på nästa träning. Detta för att underlätta för tränaren som lägger upp träningspassen i förväg. Är man inte närvarande på träningen får man själv ansvara för att ta reda på eventuell information som missats.

Lagändringar:

Det är alltid tränarna som beslutar när man är redo att gå upp/eller ner ett lag. Det är de som tränar våra barn och som har kunskapen om vad barnen är redo för. Ett lag behöver både någon i basen och någon i toppen. Därför kan det ske förändringar mellan lagen om någon slutar eller någon ny börjar. Vi går inte efter hur lång tid man tränat i olika lag utan förflyttningar kan ske när som helst.

Mobbing:

Vi har nolltolerans i vår förening vad det gäller mobbing och kränkande. Man tränar som ett lag och hjälper och stöttar varandra. Kommer det till vår kännedom att någon under upprepade tillfällen säger att man är bättre än någon annan eller att någon inte kan något kan man bli utesluten ur laget.


Vid frågor kontakta oss gärna.


 

Styrelsen

Ordförande
Mia Carstensen 

Kassör
Ebba Printzlow 

Ledamot
Åsa Granquist
Pernilla Lindström
Linda Ljungberg
Eva Pettersson
Frida Tegnander


 

E-postadress: styrelsen.voltige.ors@gmail.com


Styrelseprotokoll

De nyare protokollen sitter i ÖRS-pärmen i cafeterian, äldre protokoll sitter i en voltige-pärm på kontoret.


Facebook

Gilla oss på facebook, där du kan se alla foton, se här...


Sidan uppdaterad: 2020-04-14

Örestads Ryttaresällskap   |   Kantyxegatan 15 - 213 76 Malmö    |    040-21 65 11   |    info@ors.se